Baza znanja : Hosting > Domeni
Šta je to transfer, a šta izmena DNS zapisa?
Napisao/la Vladimir Rančev na 06 September 2010 03:36 PM
gTLD (generic Top Level Domain) predstavlja zajedničko ime za internacionalne domene - domene čija registracija ne zavisi od zemlje u kojoj se vlasnik domena (pojedinac/preduzeće) nalazi. Domeni se registruju preko ovlašćenih registara, u ime zainteresovanog lica/preduzeća.

Ovlašćeni registri su ograničen broj svetskih firmi koje su se specijalizovale za ovu delatnost i imaju ovlašćenje od strane ICANN - svetske organizacije zadužene za dodelu i organizaciju domena. Domaći hosting provajderi koriste usluge različitih ovlašćenih gTLD registara da bi registrovali domene u ime svojih klijenata.

Hosting provajder, registrovanjem domena, stiče pravo na upravljanje tim domenom (izmenu destinacije na koju domen pokazuje, menjanje podataka o vlasniku domena, tehničkom, administrativnom i ostalim kontaktima), i u ime klijenta vrši željene izmene.

Izmena DNS (izmena 'destinacije' na koju domen pokazuje) predstavlja samo deo usluga koju provajder pruža klijentu kada upravlja domenom. Transferom domena sa jednog na drugog registra, ova mogućnost se prenosi sa starog na novog provajdera.
(20 glasovi )
Ovaj članak mi je pomogao
Ovaj članak mi nije pomogao

Komentari (0)
Pošalji novi kometar
 
 
Ime i prezime:
Email:
Komentari:
CAPTCHA Verifikacija  
 
Molimo Vas da unesete tekst koji vidite na slici ispod. Verifikacija je neophodna da bi se sprečili automatsko registrovanje i slanje nevalidnih zahteva.

Korisnična zona Orion Telekoma